Maria Blohm & Jessica Frej

– Baka gott utan gluten –

0

Prinsesstårta

cook-and-bake-facebook-princesstarta

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: Sonja Dahlgren

Glutenfri Prinsesstårta

12 pers

En klassisk svensk tårta som härstammar från boken ”Prinsessornas kokbok” som kom ut 1948, då hette den ”Grön tårta” men idag säger vi oftast Prinsesstårta. Recept ur vår app ”Cook and bake gluten free”

Tårtbotten

4 ägg 

180 g socker 

150 g potatismjöl 

1 ½ tsk bakpulver 

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter
  • Vispa i potatismjöl och bakpulver.
  • Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter.

 

Vaniljkräm

150 g vispgrädde

1 vaniljstång

2 äggulor

2 msk socker

  • Koka upp vispgrädden med urskrapad vaniljstång
  • Sänk värmen lite och vispa i äggulorna och socker.
  • Vispa hela tiden tills den tjocknar.
  • Ta av från värmen och låt svalna.

Montering

150 g Hallonsylt

450 g Grön marsipan 

50 g Rosa marsipan

300 g Vispgrädde

 

Kokosfett

  • Dela tårtbotten i tre delar.
  • Bred vaniljkrämen över första lagret.
  • Lägg på det andra lagret och bred över hallonsylt.
  • Vispa grädden.
  • Täck tårtan med den vispade grädden, tunt på kanterna och kupolformat på toppen.
  • Kavla den gröna marsipanen tunt i kokosfett.
  • Täck tårtan med den gröna marsipanen.
  • Forma den rosa marsipanen till en ros och placera den mitt på tårtan.