0
Prinsesstårta
Fotograf: Sonja Dahlgren
Glutenfri Prinsesstårta
12 pers
En klassisk svensk tårta som härstammar från boken ”Prinsessornas kokbok” som kom ut 1948, då hette den ”Grön tårta” men idag säger vi oftast Prinsesstårta. Recept ur vår app ”Cook and bake gluten free”
Tårtbotten
4 ägg
180 g socker
150 g potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter
- Vispa i potatismjöl och bakpulver.
- Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter.
Vaniljkräm
150 g vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker
- Koka upp vispgrädden med urskrapad vaniljstång
- Sänk värmen lite och vispa i äggulorna och socker.
- Vispa hela tiden tills den tjocknar.
- Ta av från värmen och låt svalna.
Montering
150 g Hallonsylt
450 g Grön marsipan
50 g Rosa marsipan
300 g Vispgrädde
Kokosfett
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Bred vaniljkrämen över första lagret.
- Lägg på det andra lagret och bred över hallonsylt.
- Vispa grädden.
- Täck tårtan med den vispade grädden, tunt på kanterna och kupolformat på toppen.
- Kavla den gröna marsipanen tunt i kokosfett.
- Täck tårtan med den gröna marsipanen.
- Forma den rosa marsipanen till en ros och placera den mitt på tårtan.