Maria Blohm & Jessica Frej

– Baka gott utan gluten –

0

Jordgubbstårta

_DSC1113

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: Christina Sundien

Glutenfri Jordgubbstårta

En klassisk sommartårta som smakar bäst med sommarens första jordgubbar en solig eftermiddag i trädgården. Fylld med rabarberkompott, jordgubbar och vispad grädde. Recept ur boken ”Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”.

Tårtbotten
4  ägg
180 g socker
150 g potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
Fyllning
175 g rabarber
90 g socker
0,5 tsk vaniljsocker
300 g vispgrädde
100 g crème fraiche
1 l jordgubbar
100 g flagad mandel 

Gör så här

  1. Botten
    Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter.
  2. Vispa i potatismjöl och bakpulver.
  3. Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna.
  4. Fyllning
    Skala rabarbern och skiva den i 1 cm breda bitar.
  5. Lägg rabarber, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka på låg värme tills rabarbern mjuknat.
  6. Mixa rabarbersmeten och sila den sedan.
  7. Dela tårtbotten i tre delar.
  8. Vispa grädden tillsammans med crème fraichen.
  9. Skiva hälften av jordgubbarna tunt och blanda dem med rabarberkompotten.
  10. Blanda jordgubbarna med hälften av grädden och fördela smeten på båda lagren.
  11. Täck tårtan med grädde och tryck fast flagad mandel kring kanterna.
  12. Lägg resterande jordgubbar på tårtan och spritsa eventuellt kanterna med grädde.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>