Maria Blohm & Jessica Frej

– Baka gott utan gluten –

0

Recept

Vill du ha ett smakprov på vad som finns i våra böcker?

Då hittar du bland annat våra recept på recept.nu , glutenfrikost.se och hos Kungsörnen, men även här på sidan under fliken Recept. Längst ner på denna sida hittar du också tips & trix på hur man lyckas med bakningen.

Croissant 01

Foto: Filippa Tredal

Tips och tricks

-      Skaffa en hushållsvåg, då kommer du enklare och lättare att lyckats med bakningen varje gång! Nolla bara vågen mellan varje ingrediens och häll rakt ur förpackningen, så sparar du dessutom disk.

-      Våra bröd är väldigt hållbara, en del håller sig saftiga upp till en vecka, men du ska låta dem svalna helt och gärna vänta tills nästa dag innan du äter dem. Annars kan de upplevas lite kletiga och ogräddade, de måste få stabilisera sig.

-      När du jäser degar, använd alltid kall degvätska och lite jäst, då förlänger du viltiden och får både bättre degar och mer smak på ditt bakverk.

-      När du bakar ut lite fastare degar, använd gärna oljade händer istället för mjöl. Om man har för mycket mjöl vid utbakningen är risken att det hamnar i degen och ger ett torrare bröd.

-      Den naturliga glutenfria bakningen innehåller ingredienser som kanske är lite nya för dig, var noga med att du får rätt ingrediens med dig från affären, så att du lyckas med din bakning.

-      Följ receptet till punkt och pricka tills du känner dig bekväm med det, innan du börjar experimentera,  tänk på att alla ingredienser har ett syfte, så ta inte bort något innan du vet vad det gör i degen.

-      Alla ugnar är olika, även de av samma märke och årgång. Vissa kräver högre temperatur och längre gräddningstid än andra, och det finns tyvärr inga klara regler. Våra temperaturangivelser i recepten är ungefärliga, lär känna din egen ugn under bakningen och pröva dig fram. För att ta det säkra före det osäkra, grädda hellre lite för längre än lite för kort!

Grovt bröd

Rosecake

Tekakor

Tortillabröd

Jordgubbstårta

Pinocchiotårta

Kanelbullar

Pizzadeg

Russinfrallor

Schackrutor 

Prinsesstårta

Devil´s food cake 

Havrekakor

Hallongrottor

Scones