Maria Blohm & Jessica Frej

– Baka gott utan gluten –

tva parfait kladdkaka

Glutenfri sommardessert

Även jag (Maria) som kan äta gluten tycker att just söta bakverk ofta till och med blir bättre glutenfria, förutom att det gör att flera på kalaset kan njuta av fikat. Vetemjöl är bra till mycket men det gör sig egentligen inte så bra i småkakor och mjuka kakor. Så fort vetemjöl kommer i kontakt med vätska börjar glutentrådar bildas och om man dessutom bearbetar mjölet, till exempel vispar en sockerkaka för mycket efter att mjölet kommit ner i smeten, då blir de här trådarna starkare och segare. Och sega sockerkakor och mördegskakor är ju något vi inte vill ha. Därför lämpar sig sådant faktiskt bättre att baka glutenfritt. Det mesta på mina kalas brukar vara glutenfritt även om det inte ens kommer någon med celiaki och ska fika.

I vår bok ”Nytt fikabröd” finns många av våra favoriter. Kladdkakan är till exempel ruskigt god och ett recept vi kallar för cookie-glass har ett recept på parfait som ursprungligen ska läggas emellan två chokladkakor men som jag nu använde ovanpå kladdkakan för att skapa en glassig och somrig dessert. Supergott!

tva parfait kladdkaka

Naturligt glutenfri kladdkaka

En springform, 22 cm i diameter

Bakplåtspapper

 

100 g smör

175 g strösocker

3 ägg

50 g kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

25 g rismjöl

25 g maizena majsstärkelse

1 tsk Pofiber

 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Kläm fast bakplåtspappret i botten av springformen så får du enkelt loss kakan sedan
  • Smält smöret
  • Vispa ihop socker och ägg lätt
  • Tillsätt övriga ingredienser, sist smöret och rör smeten jämn
  • Häll smeten i formen och grädda 200 grader i 15 minuter
  • Låt svalna med springformens kanter kvar

 

Parfait

300 g vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

2 äggulor

100 g florsocker

(valfritt: 4-5 mastskedar Dulce de leche)

 

  • Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret
  • Vispa äggulor och florsocker i 2 minuter med elvisp eller i assistent
  • Blanda samman äggsmeten och grädden
  • Häll smeten ovanpå kladdkakan som är kvar i springformen med kanterna runtom
  • Om du även vill ha Dulche de leche, klicka ner några matskedar och rör ner dem lite slarvigt i parfait-smeten
  • Ställ i frysen till nästa dag
  • Ta fram 15-20 minuter innan servering och skär bitar med en vass kniv

 

glutenfri kladdkaka parfait

 

 

baka glutenfrittbaka gott utan glutenceliakidulche de lechegluten free cakesglutenfri dessertglutenfri efterrättglutenfri fikaglutenfri kladdkakaglutenfria tårtorglutenfrittkladdkakamaria blohm. jessica frejnaturligt glutenfrittNytt fikabrödparfaittårtorutan mjölmixer

mariaochjessica • 2 juni, 2016


Previous Post

Next Post