Maria Blohm & Jessica Frej

– Baka gott utan gluten –

tårta

Champagnefika i Hela kändis-Sverige bakar!

Nu är det dags för final! I kvällens avsnitt är det tema ”Champagnefika” med fri tolkning. Vi tänker såklart direkt på bröllopstårta med champagne, den ultimata ”Champagnefikan”.  Därför bjuder vi idag på vårt recept på bröllopstårta, eller våningstårta om man bara vill göra kalaset lite festligare. Vi tackar för dessa veckor och vi siktar på att vara tillbaka i höst för att bjuda på fler glutenfria recept när vanliga ”Hela Sverige Bakar” sänds. Med detta inlägg önskar vi er alla en underbar sommar!

tårta

 

 

 

 

 

 

 

Våningstårta

Ca 25 pers

Vankas det bröllop eller vill du bara ha det lite extra festligt? Bygg en våningstårta, det är enklare än du kanske tror!

2 bottnar, ca 22-24 cm och 15-18 cm i diameter

8 ägg

260 g socker

1 knivsudd salt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

225 g potatismjöl

45 g maizena

Smör till formarna

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter
  • Blanda alla torra ingredienser och lägg i ägg och sockersmeten
  • Vispa ca 1 minut så att allting blandat sig väl
  • Smörj 2 formar och fyll dem med smet till ¾
  • Grädda den lilla formen ca 30 minuter och den stora ca 45 minuter, tills kakan känns fast och torr
  • Låt bottnarna svalna något i formarna innan du stjälper ut dem. Låt dem gärna svalna upp och ner så blir de jämna ovanpå också
  • Dela varje tårtbotten i tre lager

Fyllning

100 g vaniljkräm (länk till recept)

50 g lemoncurd (länk till recept)

500 g grädde

100 g crème fraiche

250 g hallon

250 g blåbär

  • Blanda vaniljkräm, hallon och 3 dl grädde och fördela på de understa bottnarna i varje storlek
  • Blanda lemoncurd, crème fraiche, blåbär och 2 dl grädde och fördela på det andra lagret i varje storlek
  • Lägg på det översta lagret på tårtorna och se till att de är jämna

500 g grädde

800 g marsipan

  • Vispa grädden och spackla tårtan jämn
  • Kavla ut marsipanen och täck tårtorna

Montering

  • Mät ut mitten på den stora tårtan och hur stor plats den lilla tårtan kommer att ta
  • Stick ner sugrör eller speciella tårtpinnar som stöd i den stora tårtan, på den yta där den lilla tårtan kommer att stå. Dra upp dem lite grann och klipp av ½ cm, stick ner dem igen
  • Ställ den lilla tårtan ovanpå den stora, den kan fästas med t.ex. en klick kristyr för att inte åka iväg
  • Dekorera tårtan med t.ex. marsipanrosor runt skarven mellan tårtorna.

 

mariaochjessica • 11 juni, 2015


Previous Post

Next Post